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(d)(2) of this section that enhances the
safety of the device or the safety in the
use of the device may be placed into ef-
fect by the applicant prior to the re-
ceipt under § 814.17 of a written FDA
order approving the PMA supplement
provided that:

(i) The PMA supplement and its mail-
ing cover are plainly marked ‘‘Special
PMA Supplement—Changes Being Ef-
fected’’;

(ii) The PMA supplement provides a
full explanation of the basis for the
changes;

(iii) The applicant has received ac-
knowledgement from FDA of receipt of
the supplement; and

(iv) The PMA supplement specifically
identifies the date that such changes
are being effected.

(2) The following changes are per-
mitted by paragraph (d)(1) of this sec-
tion:

(i) Labeling changes that add or
strengthen a contraindication, warn-
ing, precaution, or information about
an adverse reaction.

(ii) Labeling changes that add or
strengthen an instruction that is in-
tended to enhance the safe use of the
device.

(iii) Labeling changes that delete
misleading, false, or unsupported indi-
cations.

(iv) Changes in quality controls or
manufacturing process that add a new
specification or test method, or other-
wise provide additional assurance of
purity, identity, strength, or reliabil-
ity of the device.

(e) FDA will identify a change to a
device for which an applicant has an
approved PMA and for which a PMA
supplement under paragraph (a) is not
required. FDA will identify such a
change in an advisory opinion under
§ 10.85, if the change applies to a ge-
neric type of device, or in correspond-
ence to the applicant, if the change ap-
plies only to the applicant’s device.
FDA will require that a change for
which a PMA supplement under para-
graph (a) is not required be reported to
FDA in—

(1) A periodic report under § 814.84 or
(2) A 30-day PMA supplement under

this paragraph.
FDA will identify, in the advisory opin-
ion or correspondence, the type of in-

formation that is to be included in the
report or 30-day PMA supplement. lf
the change is required to be reported to
FDA in a periodic report, the change
may be made before it is reported to
FDA. If the change is required to be re-
ported in a 30-day PMA supplement,
the change may be made 30 days after
FDA files the 30-day PMA supplement
unless FDA requires the PMA holder to
provide additional information, in-
forms the PMA holder that the supple-
ment is not approvable, or disapproves
the supplement. The 30-day PMA sup-
plement shall follow the instructions
in the correspondence or advisory opin-
ion. Any 30-day PMA supplement that
does not meet the requirements of the
correspondence or advisory opinion
will not be filed and, therefore, will not
be deemed approved 30 days after re-
ceipt.

(Approved by the Office of Management and
Budget under control number 0910–0231)

[51 FR 26364, July 22, 1986, as amended at 51
FR 43344, Dec. 2, 1986]

Subpart C—FDA Action on a PMA
§ 814.40 Time frames for reviewing a

PMA.
Within 180 days after receipt of an

application that is accepted for filing
and to which the applicant does not
submit a major amendment, FDA will
review the PMA and, after receiving
the report and recommendation of the
appropriate FDA advisory committee,
send the applicant an approval order
under § 814.44(d), an approvable letter
under § 814.44(e), a not approvable letter
under § 814.44(f), or an order denying ap-
proval under § 814.45. The approvable
letter and the not approvable letter
will provide an opportunity for the ap-
plicant to amend or withdraw the ap-
plication, or to consider the letter to
be a denial of approval of the PMA
under § 814.45 and to request adminis-
trative review under section 515 (d)(3)
and (g) of the act.

§ 814.42 Filing a PMA.
(a) The filing of an application means

that FDA has made a threshold deter-
mination that the application is suffi-
ciently complete to permit a sub-
stantive review. Within 45 days after a
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