§141.27

monitoring for strontium-90 and trit-
ium.

(i) Quarterly monitoring for gross
beta particle activity shall be based on
the analysis of monthly samples or the
analysis of a composite of three month-
ly samples. The former is rec-
ommended. If the gross beta particle
activity in a sample exceeds 15 pCi/l,
the same or an equivalent sample shall
be analyzed for strontium-89 and ce-
sium-134. If the gross beta particle ac-
tivity exceeds 50 pCi/l, an analysis of
the sample must be performed to iden-
tify the major radioactive constituents
present and the appropriate organ and
total body doses shall be calculated to
determine compliance with §141.16.

(if) For iodine-131, a composite of
five consecutive daily samples shall be
analyzed once each quarter. As ordered
by the State, more frequent moni-
toring shall be conducted when iodine-
131 is identified in the finished water.

(iii) Annual monitoring for stron-
tium-90 and tritium shall be conducted
by means of the analysis of a com-
posite of four consecutive quarterly
samples or analysis of four quarterly
samples. The latter procedure is rec-
ommended.

(iv) The State may allow the substi-
tution of environmental surveillance
data taken in conjunction with a nu-
clear facility for direct monitoring of
manmade radioactivity by the supplier
of water where the State determines
such data is applicable to a particular
community water system.

(5) If the average annual maximum
contaminant level for man-made radio-
activity set forth in §141.16 is exceeded,
the operator of a community water
system shall give notice to the State
pursuant to §141.31 and to the public as
required by subpart Q. Monitoring at
monthly intervals shall be continued
until the concentration no longer ex-
ceeds the maximum contaminant level
or until a monitoring schedule as a
condition to a variance, exemption or
enforcement action shall become effec-
tive.

[41 FR 28404, July 9, 1976, as amended at 65
FR 26022, May 4, 2000]
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§141.27 Alternate
niques.

analytical tech-

(a) With the written permission of
the State, concurred in by the Admin-
istrator of the U.S. EPA, an alternate
analytical technique may be employed.
An alternate technique shall be accept-
ed only if it is substantially equivalent
to the prescribed test in both precision
and accuracy as it relates to the deter-
mination of compliance with any MCL.
The use of the alternate analytical
technique shall not decrease the fre-
quency of monitoring required by this
part.

[45 FR 57345, Aug. 27, 1980]

§141.28 Certified laboratories.

(a) For the purpose of determining
compliance with §§141.21 through
141.27, 141.30, 141.40, 141.74 and 141.89,
samples may be considered only if they
have been analyzed by a laboratory
certified by the State except that
measurements for alkalinity, calcium,
conductivity, disinfectant residual,
orthophosphate, pH, silica, tempera-
ture and turbidity may be performed
by any person acceptable to the State.

(b) Nothing in this part shall be con-
strued to preclude the State or any
duly designated representative of the
State from taking samples or from
using the results from such samples to
determine compliance by a supplier of
water with the applicable requirements
of this part.

[45 FR 57345, Aug. 27, 1980; 47 FR 10999, Mar.
12, 1982, as amended at 59 FR 34323, July 1,
1994; 64 FR 67465, Dec. 1, 1999]

§141.29 Monitoring of
public water systems.

consecutive

When a public water system supplies
water to one or more other public
water systems, the State may modify
the monitoring requirements imposed
by this part to the extent that the
interconnection of the systems justi-
fies treating them as a single system
for monitoring purposes. Any modified
monitoring shall be conducted pursu-
ant to a schedule specified by the State
and concurred in by the Administrator
of the U.S. Environmental Protection
Agency.
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