§101-40.306

(a) When the total quantity of prop-
erty to be shipped does not exceed
100,000 pounds per shipment or when
the known aggregate of more than one
shipment will not exceed 100,000
pounds.

NoOTE: Agencies making surface shipments
under agency-negotiated rates as authorized
in this section are exempt from obtaining
GSA rate and routing information as re-
quired in §101-40.301(a).

(b) [Reserved]

(c) When the planned shipment is less
than that which would require the as-
sessment of carload or truckload rates.

(d) When approval to negotiate is
granted by the GSA Central Office or
the appropriate GSA regional office.

NOTE: Section 101-40.305-3 does not prohibit
executive agencies from seeking GSA assist-
ance in negotiations.

[45 FR 85756, Dec. 30, 1980, as amended at 51
FR 24336, July 3, 1986]

§101-40.306 Rate tenders to the Gov-
ernment.

Under the provisions of section 10721
of the Revised Interstate Commerce
Act (49 U.S.C. 10721), common carriers
are permitted to submit tenders to the
Government which contain transpor-
tation rates and/or charges for accesso-
rial services that are lower than those
published in tariffs applicable to the
general public. In addition, rate
tenders may be applied to shipments
other than those made by the Govern-
ment provided the total benefits accrue
to the Government; that is, provided
the Government pays the charges or di-
rectly and completely reimburses the
party that initially pays the freight
charges (Interpretation of Government
Rate Tariff for Eastern Central Motor
Carriers Association, Inc., 332 I.C.C. 161
(1968)).

[51 FR 24337, July 3, 1986]

§101-40.306-1 Recommended rate ten-
der format.

(a) Executive agencies will use only
those rate tenders which carriers have
submitted in writing. Carriers should
be encouraged to use Optional Form
280, Uniform Tender of Rates and/or
Charges for Transportation Services,
when preparing and submitting rate
tenders to the Government. Optional

41 CFR Ch. 101 (7-1-99 Edition)

Form 280 (see §101-40.4903) is approved
by the Office of Management and Budg-
et under OMB control number 3090-0038.
Rate tenders that are ambiguous in
meaning shall be resolved in favor of
the Government; therefore, explicit
terms and conditions are necessary to
preclude misunderstandings by the par-
ties to the rate tender.

(b) Carriers may purchase Optional
Form 280 from the Superintendent of
Documents, U.S. Government Printing
Office, Washington, DC 20402, or print
it commercially. When ordering this
form from the Superintendent of Docu-
ments, specify national stock number
7540-01-092-8057. When printing this
form commercially, carriers shall en-
sure that the form conforms to the
same size, wording, and arrangement of
the approved optional form and, while
no minimum grade or paper is set, car-
riers shall provide a reasonable grade
of paper stock.

[45 FR 85756, Dec. 30, 1980, as amended at 51
FR 24337, July 3, 1986]

§101-40.306-2 Required shipping doc-
uments and annotations.

(@) To qualify for transportation
under section 10721 rates, property
must be shipped by or for the Govern-
ment on:

(1) Government bills of lading;

(2) Commercial bills of lading en-
dorsed to show that these bills of lad-
ing are to be converted to Government
bills of lading after delivery to the con-
signee; or

(3) Commercial bills of lading show-
ing that the Government is either the
consignor or the consignee and en-
dorsed with the following statement:

Transportation hereunder is for the (name
the specific agency, such as the General
Services Administration) and the actual
total transportation charges paid to the car-
rier(s) by the consignor or consignee are as-
signable to, and are to be reimbursed by, the
Government.

(b) When a rate tender is used for
transportation furnished under a cost-
reimbursable contract, the following
endorsement shall be used on covering
commercial bills of lading:

Transportation hereunder is for the (name
the specific agency, such as the General
Services Administration), and the actual
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