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shall consider any particular applica-
tion. The Director of the Office of
International Affairs, Office of the Sec-
retary, is an ex officio member of the
Board and serves as its Chairman. The
Director may designate a staff member
of the Office of the Secretary to serve
as member and Chairman of the Board
in the Director’s absence. Two regu-
larly assigned members and two alter-
nates are appointed by the Assistant
Secretary of Health to consider appli-
cations concerning health, biomedical
research, and related fields. The Chair-
man may request the heads of oper-
ating divisions of the Department to
appoint additional members to con-
sider applications in other fields of in-
terest to the Department (e.g. human
services, social security). The Board
may obtain expert advisory opinions
from other sources.

(d) Eligibility. The Board will review
applications submitted by private or
non-federal institutions, organizations
or agencies or by a component agency
of HHS. The Board will not consider
applications submitted by exchange
visitors or, unless under extenuating
and exceptional circumstances, other
U.S. Government Agencies.

§ 50.3 Policy.
(a) Criteria and information pertaining

to waivers. The Department of Health
and Human Services endorses the phi-
losophy of the Exchange Visitor Pro-
gram that exchange visitors are com-
mitted to return home for at least two
years after completing their program.
This requirement was imposed to pre-
vent the Program from becoming a
stepping stone to immigration and to
insure that exchange visitors make
their new knowledge and skills avail-
able to their home countries. Accord-
ingly, the Board carefully applies strin-
gent and restrictive criteria to its con-
sideration of requests that it support
waivers for exchange visitors. Each ap-
plication is evaluated individually on
the basis of the facts available.
In determining whether to recommend
an exemption for an exchange visitor
from his/her obligation to the Ex-
change Visitor Program, the Board
considers the following key factors:

(1) The program or activity at the ap-
plicant institution or organization in

which the exchange visitor is employed
must be of high priority and of na-
tional or international significance in
an area of interest to the Department.
The Board will not request a waiver
when the application demonstrates
that the exchange visitor is needed
merely to provide services for a limited
geographical area and/or to alleviate a
local community or institutional man-
power shortage, however serious.

(2) The exchange visitor must be
needed as an integral part of the pro-
gram or activity, or of an essential
component thereof, so that loss of his/
her services would necessitate dis-
continuance of the program, or a major
phase of it. Specific evidence must be
provided as to how the loss or unavail-
ability of the individual’s services
would adversely affect the initiation,
continuance, completion, or success of
the program or activity. The applicant
organization/institution must clearly
demonstrate that a suitable replace-
ment for the exchange visitor cannot
be found through recruitment or any
other means. The Board will not re-
quest a waiver when the principal prob-
lem appears to be one of administra-
tive, budgetary, or program inconven-
ience to the institution or other em-
ployer.

(3) The exchange visitor must possess
outstanding qualifications, training
and experience well beyond the usually
expected accomplishments at the grad-
uate, postgraduate, and residency lev-
els, and must clearly demonstrate the
capability to make original and signifi-
cant contributions to the program. The
Board will not request a waiver simply
because an individual has specialized
training or experience or is occupying
a senior staff position in a university,
hospital, or other institution.

(b) Waiver for members of exchange visi-
tor’s family. Where a decision is made to
request a waiver for an exchange vis-
itor, a waiver will also be requested for
the spouse and children, if any, if they
have J–2 visa status. When both mem-
bers of a married couple are exchange
visitors in their own right (i.e., each
has J–1 visa status), separate applica-
tions must be submitted for each of
them.
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